Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2007

Καταστατικό

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Άρθρο 1

ΙΔΡΥΣΗ

  1. Στον Τομέα Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών ιδρύεται το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (Κ.Ε.Ν.Ι.)
  2. Το Κ.Ε.Ν.Ι. έχει διοικητική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Τομέα Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης

Άρθρο 2

ΣΚΟΠΟI – ΜΕΣΑ

  1. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή προγραμμάτων ιστορικών ερευνών.
  2. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων βασικής ιστορικής έρευνας για τη διάσωση των πρωτογενών ιστορικών πηγών, της ανάδειξης τους και της διάδοσής τους στο επιστημονικό και στο ευρύτερο κοινό.
  3. Η έρευνα για τις ειδικές εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στην υποστήριξη της ιστορικής έρευνας και της πανεπιστημιακής διδασκαλίας.
  4. Η πραγματοποίηση επιστημονικών δημοσιεύσεων με συμβατικά και ηλεκτρονικά μέσα.
  5. Η συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά, ερευνητικά και εν γένει επιστημονικά ιδρύματα και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν στην ιστορική έρευνα και την ανάδειξη-διάδοση των αποτελεσμάτων της.
  6. Η οργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, διαλέξεων και επιμορφωτικών σεμιναρίων που αφορούν σε θέματα Νεότερης Ιστορίας.
  7. Η συγκρότηση Βιβλιοθήκης και Αρχείου Πρωτογενούς Υλικού (Συμβατικού και Ηλεκτρονικού).
  8. Η έκδοση βιβλίων και περιοδικών που αφορούν σε θέματα Νεότερης Ιστορίας
  9. Η ανάληψη κάθε άλλης πρόσφορης –και μέσα στα πλαίσια της ακαδημαϊκής και της ερευνητικής δεοντολογίας– πρωτοβουλίας και ενέργειας για την πραγματοποίηση των σκοπών του.

Άρθρο 3

ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

  1. Το Κ.Ε.Ν.Ι. διοικείται από πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) η οποία ορίζεται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου ύστερα από εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, μετά από πρόταση του Τομέα Νεότερης Ιστορίας. Η Δ.Ε. έχει τριετή θητεία η οποία δύναται να ανανεωθεί.
  2. Μέλη της Δ.Ε., είναι μέλη Δ.Ε.Π. του Τομέα Νεότερης Ιστορίας, όλων των βαθμίδων. Ένα από τα τέσσερα μέλη Δ.Ε.Π. μπορεί να είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος. Το πέμπτο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής είναι υποψήφιος διδάκτορας ή μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος, που ορίζεται από το οικείο Σύλλογο.
  3. Ένα από τα τέσσερα μέλη ΔΕΠ της Διοικούσας Επιτροπής ορίζεται από τη Σύγκλητο Διευθυντής του Κ.Ε.Ν.Ι, μετά από εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος. Η θητεία του Διευθυντή είναι τριετής και δύναται να ανανεώνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος.
  4. Ο Διευθυντής συγκαλεί τη Δ.Ε. του Κ.Ε.Ν.Ι., και προεδρεύει στις συνεδριάσεις. Ο Διευθυντής υποχρεούται να συγκαλέσει τη Διοικούσα Επιτροπή αν ζητήσουν τούτο τουλάχιστο τρία μέλη της. Η Διοικούσα Επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία αν παρίστανται τουλάχιστον τρία μέλη της. Λαμβάνει τις αποφάσεις της με πλειοψηφία των παρόντων.
  5. Ο διευθυντής προΐσταται του Κ.Ε.Ν.Ι. και το εκπροσωπεί σε κάθε περίπτωση.
  6. Η. Δ.Ε. καταρτίζει το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Κ.Ε.Ν.Ι. βάσει εγκεκριμένων προτάσεων των μελών της, του επιστημονικού προσωπικού ή και εξωτερικών συνεργατών του Κέντρου.
  7. Για κάθε πρόγραμμα ορίζεται επιστημονικός υπεύθυνος μεταξύ των μελών της Δ.Ε. του Κέντρου ή μεταξύ των μελών του προσωπικού που εντάσσονται στην κατηγορία των «Ερευνητών» και των «Ειδικών Επιστημόνων» (άρθρο 6, παράγραφος 1α του παρόντος Καταστατικού)

Άρθρο 4

ΠΟΡΟΙ

  1. Πόροι του «Κέντρου» είναι οι κάθε είδους δωρεές και επιχορηγήσεις και τα έσοδα που προέρχονται από τις δραστηριότητές του.
  2. Ο προϋπολογισμός του «Κέντρου» εγκρίνεται από τη Διοικούσα Επιτροπή και εκτελείται από τον Διευθυντή του.

Άρθρο 5

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

  1. Το Κ.Ε.Ν.Ι διατηρείται Αποθεματικό στον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου το οποίο προέρχεται από την ερευνητική δραστηριότητα ή άλλους πόρους του Κέντρου. Η διαχείριση των εσόδων και των εξόδων του Κ.Ε.Ν.Ι. γίνονται από τον ΕΛΚΕ, σύμφωνα με τον οδηγό διαχείρισης και χρηματοδότησης.
  2. Η πραγματοποίηση δαπάνης από τον ΕΛΚΕ που αφορά το Αποθεματικό, γίνεται, είτε με εντολή του Διευθυντή (μέχρι του ποσού των 1500 ευρώ πλέον ΦΠΑ, είτε με απόφαση της Δ.Σ. (για ποσό άνω των 1500 ευρώ πλέον ΦΠΑ).
  3. Η πραγματοποίηση δαπανών στο πλαίσιο συγκεκριμένης έρευνας η μελέτης γίνεται με εντολή του εκάστοτε Επιστημονικού Υπεύθυνου. Το 15% του προϋπολογισμού των Ερευνών ή Μελετών διατίθεται στον ΕΛΚΕ όπως προβλέπεται από τον Οδηγό Διαχείρισης και χρηματοδότησης.

Άρθρο 6

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

  1. Το προσωπικό του Κ.Ε.Ν.Ι., αποτελείται: α] Από μέλη Δ.Ε.Π. του Τομέα Νεότερης Ιστορίας, αλλά και των άλλων Τομέων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας που διακονούν συναφή προς τους σκοπούς του Κέντρου επιστημονικά πεδία, β] από μέλη Δ.Ε.Π. άλλων Τμημάτων του Παντείου Πανεπιστημίου ή άλλων Α.Ε.Ι. της Ελλάδας και του Εξωτερικού, γ] από μέλη Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Επιστημονικών Φορέων δ] από υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές και επί πτυχίω φοιτητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας
  2. Το επιστημονικό προσωπικό του Κ.Ε.Ν.Ι., κατατάσσεται στις ακόλουθες κατηγορίες: α] Ερευνητές και Ειδικοί Επιστήμονες (μέλη Δ.Ε.Π. ή κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος), β] Βοηθοί Ερευνητές και Επιστημονικοί Συνεργάτες ( κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή υποψήφιοι διδάκτορες), και γ] Συνεργάτες ( μεταπτυχιακοί ή επί πτυχίω φοιτητές, βοηθητικό προσωπικό)

Άρθρο 7

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

  1. Συμπλήρωση και/ή τροποποίηση του παρόντος κανονισμού γίνεται με απόφαση της Συγκλήτου μετά από πρόταση της Δ.Ε. του Κ.Ε.Ν.Ι. και σχετική εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας.
  2. Το Κ.Ε.Ν.Ι. διαλύεται με απόφαση της Συγκλήτου και με ειδική πλειοψηφία των 2/3 των μελών της, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών της. Στην περίπτωση κατά την οποία το Κ.Ε.Ν.Ι. σε δύο συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη δεν υποβάλει ερευνητικό και επιστημονικό απολογισμό ή δεν παρουσιάσει αντίστοιχο έργο, διαλύεται με απόφαση της Συγκλήτου χωρίς τις ως άνω ειδικές πλειοψηφίες.